Valinnanvapaus lyhentää terveyspalveluiden jonoja

01.12.2021

Terveyspalveluiden huonosta tilanteesta valitetaan jatkuvasti ja uutisotsikot täyttyvät säännöllisin väliajoin eri kaupunkien pitkistä jonoista niin hammashoitoon kuin terveyskeskuslääkärille. Koronan myötä myös erikoissairaanhoidot kiireettömän hoidon jonot ovat venyneet paikoin hyvinkin pitkiksi.

Esimerkiksi lonkan nivelrikon heikentäessä pysyvästi liikunta- ja toimintakykyä, voi iäkäs henkilö joutua odottamaan ensin 3 kuukautta, eli hoitotakuuajan verran, terveyskeskuslääkärin aikaa. Mikäli terveyskeskuslääkäri arvioi henkilön hyötyvän tekonivelleikkauksesta, tehdään lähete erikoissairaanhoitoon. Ortopedin vastaanotolle voi olla kuukausien jono. Tämä vastaanotto on leikkausarvio, jonka perusteella potilas pääsee lopulta leikkausjonoon. Kiireettömät leikkausjonot taas paukkuvat tällä hetkellä koronan vuoksi monin paikoin yli 6 kuukauden hoitotakuun. Ongelman hoitoon kuluu siis helposti yli vuosi.


Pelkkää hoitotakuuta kiristämällä ongelma ei korjaudu, vaan samalla on otettava käyttöön kaikki terveydenhuollon osaava henkilökunta. Yksityissektorilla työskentelee suuri määrä ammattilaisia, joiden olemassaolo tuntuu unohtuvan monessa keskustelussa. Sairaanhoitopiiri voi tällä hetkellä hoitaa osan toiminnoistaan ostopalveluna yksityiseltä toimijalta, kuten tekonivelleikkausten kohdalla on tehty Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Kiireettömässä erikoissairaanhoidossa, kuten tekonivelleikkauksessa, potilas voi valita hoitopaikakseen haluamansa sairaanhoitopiirin. Valinta ei kuitenkaan voi olla suoraan yksityinen sairaala. Omaksi terveysasemakseen voi niin ikään valita minkä tahansa terveysaseman, mutta ei yksityistä lääkärikeskusta.


Valinnanvapautta siis on, mutta se ei tällä hetkellä lähtökohtaisesti kohdistu kuin julkisesti tuotettuihin palveluihin. Palvelusetelin laajamittainen käyttö voisi olla vastaus inhimillisen kärsimyksen vähentämiseksi ja samalla yhteiskunnan rahojen säästämiseksi. Yksinkertaisesti hoidettavista asioista kun tulee odottelun aikana yleensä paljon monimutkaisempia. Palvelusetelillä voidaan lisätä todellista valinnanvapautta ja luoda mahdollisuus koko terveydenhuollon kapasiteetin käytölle jonojen lyhentämiseksi. Palvelusetelin avulla työssäkäyvä henkilö voisi käydä lääkärin vastaanotolla lonkkakivun vuoksi työpäivän jälkeen kohtuulliseen hintaan. Vaikka todellinen valinnanvapaus ei palvelusetelienkään avulla ulottuisi kaikkein pienituloisimpiin, olisi palvelusetelien mahdollistama jonojen lyheneminen kaikkien etu.